Aikido
Slamnik -  marec 2016, 31. stran

Slamnik - marec 2016, 31. stran

Najti pot je umetnost

Slamnik, marec 2016 (str. 31), tekst: Mateja Kegel Kozlevčar, foto: Iztok Dimc

Trener in predsednik kluba Shodokan Matjaž Dobravec, je bil v začetku letošnjega leta promoviran v 5. dan. Kot nam je zaupal v intervjuju za Slamnik, v nasprotju z drugimi borilnih veščinami pri aikidu ni tekmovanj, namen tega športa je krepitev telesa in duha na ravni dobre rekreacije.

Celoten članek si preberite v priloženi datoteki.

Slamnik - marec 2016, 31. stran

Odlični domžalski športniki na sprejemu pri županu

Domžalec.si, februar 2016

Na spletnem portalu Domžalec.s poročajo o sprejemu pri županu občine Domžale v članku "Odlični domžalski športniki na sprejemu pri županu".

Sprejema se je udeležil tudi naš Sensei: "...z obiskom razveselil Matjaž Dobravec (mojstrski naslov v aikidoju, 5.dan) in nam prijazno razložil, kaj sploh pomeni 5. dan v aikidu...."

V članku je tudi posnetek sprejema pri županu, ki si ga lahko ogledate tukaj.

Naslovnica revije Pogled

Naslovnica revije Pogled

Aikido - Način aktivnega preživljanja prostega časa z otrokom

Pogled, revija za moje starše,september 2013

V reviji Pogled predstavijo japonsko borilno veščino Aikido in naš klub. Celoten članek si preberite v pripeti datoteki.

Celoten članek o Aikidu v reviji Pogled

Aikido v oddaji Turbulenca

V mesecu februarju v našem Gendai centru z ekipo RTV SLO snemali prispevek za oddajo Turbulenca. Oddaja je bila na sporedu vsredo 29.2. ob 17:30 uri. Prispevek o aikidu je le del oddaje, v kateri je glavna vloga pripadla našemu Janiju Ponikvarju, njegov pomočnik pa je bil Peter Kuzma.

Oddaja je na voljo v arhivu rtvslo.si (Aikido je lahko najdete na poziciji 03:30)

Polet

Polet

Aikido v Poletu

priloga Delu Polet, 7. oktobra 2010

Stran 49; pod člankom "Borilne veščine" je oglas za naš klub

Stran 51; v članku "Borilne veščine" med borilnimi veščinami je opisan tudi Aikido

Kranjčanka, oktober 2009

Kranjčanka, oktober 2009

Plavanja vendarle ni zasovražil

Kranjčanka, št. 10, oktober 2009

V prilogi Gorenjskega glasa pišejo o našem članu Andreju Pircu, njegovi športni poti in udejstvovanju v ŠD Aktivček pod okriljem katerega potekajo tudi treningi Aikida v Kranju.

Več na 38. strani priloge na www.gorenjskiglas.si

Notransko Kraške novice, oktober 2009

Notransko Kraške novice, oktober 2009

Aikido tudi v Postojni

Notranjsko Kraške novice, št.18,  9.okober 2009. (str. 16), Tekst: KT

V Notranjsko Kraških novicah je objavljena novica o našem klubu in aikidu, predvsem pa o naših treningih, ki že nekaj let potekajo v Pivki in so v letošnjem letu preselili v Postojno.

Več na 16. strani na www.nkr-novice.si

Men's Health - avgust 2009

Men's Health - avgust 2009

Obvladajte nasprotnika

Men's Health, avgust 2009

Zakaj bi se pretepali po gostilniško. Raje se naučite harmonije gibanja in z njo obvladajte nasprotnika pišejo v avgustovski številki revije Men's Health, kjer sta naš sensei Matjaž Dobravec in Žiga Savnik predstavila nekaj Aikido tehnik.

Posnetek strani mojevro.si

Posnetek strani mojevro.si

Pri aikidu uporaba moči ni bistvenega pomena

mojevro.si, 2. aprila 2009, Tekst: Lana Dakić

Aikido uči, kako se obraniti napada tako, da silo napadalca obrnete proti njemu samemu oziroma sebi v prid.

Aikido je tradicionalna japonska borilna veščina, za katero se odloča vse več ljudi. Največja razlika med aikidom in drugimi borilnimi veščinami je v odnosu do napadalca. Namreč aikido uči, kako se obraniti napada tako, da silo napadalca obrnete proti njemu samemu oziroma sebi v prid, pojasnjuje vodja kluba Shodokan Matjaž Dobravec.

Cilj v aikidu je torej obvladovanje nasprotnika in ne njegovo uničenje. Prav zato pa aikido ni uporaben samo v primeru fizične obrambe. Temelji namreč na pragmatični filozofiji, ki pomaga premagovati različne stresne situacije v vsakodnevnem življenju.

Primeren za vse starosti

Aikido ponuja vrsto praktičnih principov, kako do boljšega fizičnega počutja, notranjega ravnovesja in osebnostne rasti. Temelji na harmoniji (ai), notranji energiji (ki) in pravilni izbiri poti (do). Vadba Aikida je prilagojena posamezniku. Vsak si sam določa tempo napredovanja in cilje, seveda pod strokovnim nadzorom učitelja (Senseia).

Aikido je namreč primeren za vse starosti in ne glede na spol. Predvsem nežnejši spol lahko povsem enakovredno trenira z moškimi, saj uporaba moči nima bistvene vloge pri aikidu, temveč je vse v pravilnem izvajanju tehnike, trdi Dobravec.

Na mesec do 35 evrov

Treningi potekajo po skupinah, glede na stopnjo, dvakrat tedensko po uro in pol. Cena treningov je odvisna od statusa posameznika, mesečno pa stane šport od 25 do 35 evrov.

V Sloveniji je kar nekaj aikido klubov, vsak od njih pa ima svoje ime, vendar pa se stili med seboj toliko ne razlikujejo, le nekateri učitelji bolj poudarjajo eno smer aikida.

V Sloveniji štirje stili aikida

Najbolj razširjen stil aikida po svetu je Aikikai, ki ga še danes prakticirajo v zibelki te borilne veščine Hombu doju. Aikikai je zmes celotnega spektra te veščine in zajema tako ki-vaje, prostoročne tehnike, kot tudi tehnike z lesenim orožjem in seveda kate.

Ki-aikido je znan kot eden bolj "mehkejših" stilov aikida in temelji predvsem na poudarjanju ki-ja, oziroma notranje energije. Realni aikido je eden novejših in bolj trdih stilov aikida, saj so tehnike v glavnem prostoročne in nekatere tudi zmes jiu-jutsu tehnik. Aikida iwama-ryu pa temelji predvsem na tehnikah z lesenim orožjem.

Znanje se pokaže na izpitih

Aikido je borilna veščina, kjer ni tekmovanj, temveč svoje znanje pokažejo na izpitih, kjer se ocenjuje izvedba in znanje različnih tehnik, ki pa jih je pri aikidu zelo veliko, pojasnjuje Dobravec.

Pri aikidu se znanje ocenjuje po stopnjah, glede na doseženo stopnjo se potem spreminja tudi barva pasu - od belega do rjavega -, mojstri pa nosijo črne pasove in hakame.

vir: mojevro.si, 2. april 2009
povezava: www.mojevro.si
Jana

Jana

Japonsko borilno priznanje

Jana, 31. marec 2009

O prejemu priznanja japonskega veleposlanika v Sloveniji.

Lady

Lady

Pomembno priznanje iz Japonske

Lady, 25. marec 2009

O Aikidu, našem društvu in prejemu priznanja japonskega veleposlanika v Sloveniji.

Posnetek strani japonskega veleposlaništva

Posnetek strani japonskega veleposlaništva

Matjaž Dobravec, glavni vaditelj in vodja kluba Shodokan, je prejel priznanje japonskega veleposlanika

Klub Shodokan pod vodstvom Matjaža Dobravca v Sloveniji deluje v šestih telovadnicah in več kot 100 članov poučuje borilnih veščin Aikida. Veleposlanik Maruyama je Matjažu Dobravcu s plaketo podaril priznanje za njegov prispevek k medsebojnemu razumevanju in prijateljstvu med Japonsko in Slovenijo. Slovesna podelitev je potekala 5. marca, po demonstraciji vadbe v prostorih kluba.   

vir: Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji, marec 2009
povezava: www.si.emb-japan.go.jp
Anja

Anja

Poklon Aikidu

Anja, marec 2009

O Aikidu, našem društvu in prejemu priznanja japonskega veleposlanika v Sloveniji.

Dnevnik

Dnevnik

Aikido za krepitev telesa in duha

Dnevnik, 9. marca 2009 (str. 15, Zdravje), Tekst: Mojca Lorenčič

Aikido za krepitev telesa in duha

Osnovno vodilo aikida je ne poškodovati nasprotnika, temveč ga zgolj obvladati

Japonske borilne veščine so se v zadnjih desetletjih temeljito zasidrale v zahodni kulturi. Borilnih veščin je cela vrsta, med njimi je tudi aikido. Učitelj aikida Matjaž Dobravec, ki vodi največji slovenski klub aikida Shodokan Dojo, je pred dnevi iz rok japonskega veleposlanika Šigeharuja Murajame prejel priznanje za širjenje japonske kulture in te veščine v Sloveniji.

Aikido je borilna veščina, njeno vodilo pa je ne poškodovati nasprotnika oziroma partnerja, temveč ga zgolj obvladati. Je odličen izraz japonskega duha, je poudaril veleposlanik Murajama, saj je spritualni cilj te veščine, da se razrešijo spori z drugimi in da se živi v harmoniji.

Temelji na samoobrambi

"Aikido temelji na samoobrambi. Tehniko naredimo tako, da prikažemo napad, a udarec napadalca-partnerja imobiliziramo do bolečine, kar pomeni, da ko začuti bolečino, izvajanje tehnike prekinemo," je pojasnil Matjaž Dobravec. Umetnost obrambe z aikidom ni uporaba sile, ampak upoštevanje zakona o ravnotežju, pravilno gibanje in uporaba vzvodov na sklepih. Napadeni izrabi energijo in moč nasprotnika, da ga s hitrimi gibi spravi iz ravnotežja ter mu s tehniko metov in vzvodov prepreči nadaljnji napad. "Aikido je lahko zelo boleč, saj veliko delamo z vzvodi, komolcem, zapestjem in ramo napadalca. Vendar pri pravilnem izvajanju tehnik ni poškodb, kar bi se pri pregrobem izvajanju lahko hitro zgodilo," pojasnjuje Matjaž Dobravec, ki se z aikidom ukvarja že 16 let. Tehnike poskušajo izvajati estetsko, tako da je aikido tudi lep na pogled.

Treningi potekajo tako, da učitelj kaže tehnike, učenci pa ponavljajo za njim. Nosijo bele kimone s pasovi različnih barv, ki označujejo stopnjo njegovega znanja. Mojstri aikida pa nosijo posebne črne široke hlače hakame, ki so znak, da je posameznik dosegel posebno visoko raven znanja. Pri treningih lahko uporabljajo tudi dolge palice.

V nasprotju od drugih borilnih veščin pri aikidu ni tekmovanj in je njegov namen res rekreacija, krepitev telesa in duha. Dobravec dodaja, da veščina krepi tudi samozavest, saj bi se ta, ki obvlada aikido, tudi v resničnem življenju znal obraniti napada. To borilno veščino uči tudi policiste in vojake, in sicer kot tehniko samoobrambe in onesposobitve napadalca.

Za oba spola in vse starosti

Ta borilna veščina je po Dobravčevih besedah primerna za vse starosti in oba spola. V društvo se lahko včlanijo otroci, stari sedem ali osem let. Na Japonskem, kjer je svoje znanje izpopolnjeval pred dvema letoma, na treninge pridejo tudi ljudje, stari 80 let. Zagotovo pripomorejo k njihovi vitalnosti tudi ogrevalne vaje in vaje raztezanja mišic, ki jih opravijo na začetku treninga, je prepričan. Tehnike lahko posamezniki prilagodijo svojim zdravstvenim težavam oziroma zmožnostim. "Moj pokojni mojster je živel s presajeno ledvico, ki mu jo je podaril brat, a je kljub temu treniral v celoti. Je pa prilagodil padce, da ni ogrozil presajenega organa," je še povedal Matjaž Dobravec.

vir: dnevnik.si, 9. marec 2009
povezava: www.dnevnik.si
Posnetek strani SiOL - Sportal

Posnetek strani SiOL - Sportal

Slovenskemu aikidu posebno priznanje

Siolov športni portal je 6. marca povzel STA-jevo novico.
(glej spodnji članek)

vir: siol.net, 6. marec 2009
povezava: www.siol.net/sportal/
Posnetek strani njena.si

Posnetek strani njena.si

Shodokan Dojo

Matjaž Dobravec, učitelj Aikida v Sloveniji, je od japonskega veleposlanika Shigeharuja Murayame prejel posebno priznanje japonskega veleposlaništva.

Društvo Shodokan Dojo, ki se ukvarja s poučevanjem Aikida v Sloveniji, je bilo ustanovljeno leta 1994, leta 1999 pa je postalo član mednarodne zveze Aikido Association International (AAI), s sedežem v Chicagu, ZDA in si s tem pridobilo ime Shodokan dojo, kar pomeni šolanju odprta pot. AAI deluje v okviru krovne organizacije Aikikai Hombu Dojo s sedežem v Tokiu na Japonskem.

Predsednik društva in glavni učitelj je Matjaž Dobravec, 3. DAN, ki se z Aikidom ukvarja že od leta 1993, samostojno učiteljsko pot pa je začel štiri leta za tem. Leta 1999 je opravil izpit za mojstrski naziv pri Shihanu Fumiu Toyodi, 6. DAN. Leto kasneje se je odzval vabilu Fimua Toyode, živel in vadil Aikido v Chicagu ter se učil metod učenja Aikida. Sledila so napredovanja na mojstrski stopnji za 2. DAN in nato leta 2005 za 3. DAN, ki ga je opravil pod vodstvom Jamesa Nakayame, 6. DAN. Pot ga je leta 2007 vodila na Japonsko, kjer ga je v svojem Doju gostil Shihan Yasuo Kobayashi, 8. DAN. Ponudila pa se mu je tudi priložnost vaditi Aikido na svetovnem sedežu Aikikai Aikida v Hombu Doju, pod vodstvom glavnega učitelja in predsednika Svetovne Aikikai Aikido organizacije, Morietera Ueshibe, 10. DAN, vnuka samega ustanovitelja Aikida, Moriheia Ueshibe.

Za njegov dosedanji trud in trdo delo mu je Njegova Ekscelenca Shigeharu Murayama, ki je tudi častni član društva, podelil posebno priznanje japonskega veleposlaništva za širjenje japonske kulture in veličastne veščine Aikida v Sloveniji. Priznanje ima še toliko večjo težo, saj tovrstnega priznanja v Sloveniji doslej še ni prejelo nobeno društvo, ki se ukvarja z borilnimi veščinami. Za Shodokan Dojo in Senseia Matjaža Dobravca pa seveda pomeni to priznanje veliko čast in znak, da gre s svojimi prizadevanji v pravo smer.

vir: njena.si, 6. marec 2009
povezava: www.njena.si
Žurnal24

Žurnal24

Japonsko priznanje

Žurnal24, 4. marec 2009

Novica o prejemu priznanja japonskega veleposlaništva, ter krajši opis našega kluba in aikida.

Članek si lahko ogledate tudi na www.zurnal24.si.

Posnetek strani STA

Posnetek strani STA

Slovenskemu aikidu danes posebno priznanje

Ljublana, 5. marca (STA) - Japonska borilna veščina aikido je v Sloveniji prisotna že vrsto let, za njeno prisotnost pa se v veliki meri zavzema ljubljanski klub Shodokan. Predsednik društva in glavni učitelj je Matjaž Dobravec (3. dan), ki je za svoj prispevek k prepoznavnosti te veščine pri nas iz rok japonskega veleposlanika Šigeharuja Murajame prejel posebno priznanje.

Japonske borilne veščine so se v zahodni kulturi v zadnjih desetletjih dodobra zasidrale v življenja posameznikov in širše družbe. Tako je tudi v Sloveniji, kjer je eden najpomembnejših klubov, ki goji to tradicijo, ljubljanski Shodokan Dojo. Društvo je tudi član mednarodne zveze Aikido Association International (AAI) s sedežem v Chicagu.

Glavni "motor" Shodokana je Matjaž Dobravec, ki se z Aikidom ukvarja od leta 1993, samostojno učiteljsko pot pa je začel štiri leta za tem. Mojstrski izpit je opravil leta 1999 pri Šihanu Fumiu Tojodi (6. dan), za svoje delo v aikidu v Sloveniji pa je danes iz rok njegove ekscelence, japonskega veleposlanika v Sloveniji Šigeharuja Murajame, prejel posebno priznanje. Slednje ima še toliko večjo težo, saj tovrstnega priznanja v Sloveniji doslej še ni prejelo nobeno društvo, ki se ukvarja z borilnimi veščinami, kar je za Shodokan Dojo in senseia Matjaža Dobravca velika čast.

vir: sta.si, 5. marec 2009
povezava: www.sta.si
TV Pika - Pikasto

TV Pika - Pikasto

TV Pika - Pikasto

TV Pika - Pikasto

Aikido na TV Pika

V oddajah PIKAsto, ki sta bili na sporedu 15. oktobra in 17. decembra so predstavili Aikido. V studiu je oktobra gostvoval naš sensei Matjaž Dobravec. V obeh prispevkih pa boste Izvedeli kaj je bistvo te borilne veščine, po čem se razlikuje od ostalih in kaj je to hakama.

PIKAsto, 15. oktober 2008

Direktna povezava do videa je:
http://poptv.si/?media_id=60205002-2
(članek o aikidu je v drugem delu oddaje na poziciji 18:50)

PIKAsto, 17. december 2008

Direktna povezava do videa je:
http://poptv.si/?media_id=60234610-2
(članek o aikidu je v prvem delu oddaje na poziciji 5:30)

Cosmopolitan, jesen/zima 2008

Cosmopolitan, jesen/zima 2008

Matjaž Dobravec, mojster aikida v Shodokan doju

Cosmopolitan Stil, jesen / zima 2008

O Aikidu, našem klubu in sensei-u Matjažu Dobravcu..

Anja

Anja

Za lepšo postavo in večjo varnost

Anja, julij 2008

O Aikidu in drugih vzhodnjaških borilnih veščinah.

Posnetek strani finance.si

Posnetek strani finance.si

Hujšajmo skupaj: Aikido

Namenjen je moškim in ženskam vseh starosti, za začetek pa ni potrebna fizična pripravljenost.

"Aikido je japonska borilna veščina, katere izključni namen je samoobramba, brez da bi poškodovali nasprotnika, obenem pa se s treningom razvija tudi fizična pripravljenost," pravi aikido učitelj Matjaž Dobravec. Namenjen je moškim in ženskam vseh starosti, za začetek pa ni potrebna fizična pripravljenost.

Pri vadbi se poučuje osnove padanja in različne aikido tehnike. Teh je pri tej veščini zelo veliko, kar jo naredi lepšo in bolj zanimivo, pravi Dobravec. Na začetku vadbe morajo udeleženci vedno ogreti celotno telo, kar počnejo z aerobnimi vajami.

Vadba je zelo intenzivna, pa tudi redno padanje in vstajanje med tehnikami lahko povzroči precejšen napor. Sicer pa je namenjen bolj oblikovanju telesa, kot hujšanju, pogosteje je telesno težo potrebno povečati, ne zmanjšati.

vir: Finance.si, 8. april 2008
povezava: www.finance.si
Polet

Polet

Aikido v Poletu

priloga Delu Polet, 11. oktobra 2007

Stran 44; pod člankom "Borilne veščine in športi" je oglas za naš klub

Stran 48; v članku "Nekaj borilnih veščin v Sloveniji" med borilnimi veščinami je opisan tudi Aikido in našteta povezava na naš klub

Slika iz oglasa za Unicredit banko

Slika iz oglasa za Unicredit banko

Unicredit oglas

Septembra 2007 so člani našega kluba sodelovali pri snemanju oglasa za Unicredit banko.

Kliknite tukaj za ogled videa.

Men's Health

Men's Health

Aikido

Men's Health, september 2007

Zgodovina aikida in kratek opis borilne veščine s spletno povezavo na naš klub.

Polet

Polet

Aikido

priloga Delu Polet, 16. september 2004

V Poletu, prilogi časopisa Delo, posvečeni borilnim veščinam je Matjaž Dobravec objavil kratek članek o aikidu.

Men's Health

Men's Health

Umetnost golorokega bojevanja

Men's Health, št. 55, november 2002

Članek o borilnih veščinah, v katerem je omenjen aikido in tudi naš klub.

Budo Sensei

Budo Sensei

Večer borilnih veščin v Ljubljani

Budo gala, št. 6, 2001

Prispevek o večeru borilnih veščin, ki ga je 20. oktobra 2001 organizirala Slovenska zveza nanbudo društev. Naš klub se je udeležil revije in predstavil aikido.

PIL

PIL

Aikido z Matjažem Dobravcem

PIL, št. 1, 2001

Aikido se predstavi mladim.

Dnevnik

Dnevnik

Lomili so celo lesene deske

Dnevnik,9. november 2000

Reportaža o reviji borilnih veščin, ki ga je novembra 2000 organiziral naš klub.

Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Tatami Poljuda pretijesan

Slobodna Dalmacija, 1998

Ena prvih omemb našega kluba v javnih medijih, je bila, ko sta se Matjaž Dobravec in Erik Miletič udeležila seminarja s senseijem patrom Stevenom Rehrauerjem, 5. dan, v Splitu.